Padel vraagt veel van je racket. Na verloop van tijd zal elk racket tekenen van slijtage vertonen, maar wanneer is het echt tijd om je oude vertrouwde racket te vervangen? Technisch gezien hebben padel rackets een levensduur van 1 tot 1,5 jaar. Maar het hangt natuurlijk heel erg van je eigen speelstijl af en van hoe vaak je op de baan staat. We bespreken hier de signalen die aangeven wanneer je racket aan vervanging toe is.

Tekenen dat je padel racket aan vervanging toe is

1. Scheuren en barsten

Het meest voor de hand liggende teken dat je racket aan vervanging toe is, zijn zichtbare scheuren of barsten in het frame. Dit kan gebeuren door een harde impact of simpelweg door langdurig gebruik. Zelfs kleine scheuren kunnen de prestaties van je racket aanzienlijk beïnvloeden.

2. Verlies van grip

De grip van je racket moet stevig en comfortabel aanvoelen. Als de grip begint te verslijten, te schuiven of oncomfortabel wordt, kan dit je spel negatief beïnvloeden. Je kunt de grip vervangen, maar als dit regelmatig nodig is, kan het een teken zijn dat je racket zijn beste tijd heeft gehad.

3. Warm of koud weer

Temperatuur verschillen hebben een zware impact op de levensduur van je racket. Kouw en warmte heeft invloed op het carbon maar ook op de binnenkant (het rubber of de foam) van het racket. Bij temperatuur verschillen krimpt of zet de binnen kant van het racket uit. Hierdoor kunnen barsten ontstaan aan de binnen kant die we uiteraard niet kunnen zien. Dit zal je spel absoluut beïnvloeden.

Verzorg je racket daarom goed. Bewaar je racket in een hoes of sporttas en leg ze niet lang in de kofferbak van je auto.

4. Minder krachtig

Als je merkt dat je slagen minder krachtig of nauwkeurig zijn dan voorheen, ondanks dat je techniek en fysieke conditie ongewijzigd zijn, kan dit een teken zijn dat je racket zijn veerkracht en stijfheid heeft verloren.

Tips om Zelf te Bepalen of je Racket aan Vervanging Toe Is

1. Visuele inspectie

Neem regelmatig de tijd om je racket grondig te inspecteren. Let op scheuren, barsten, slijtage van de bespanning en grip, en vervormingen van het frame. Visuele tekenen van slijtage zijn vaak de eerste indicatoren dat je racket aan vervanging toe is.

2. Voel het verschil

Speel een paar sets met je racket en let op hoe het aanvoelt. Als je merkt dat de grip minder stevig is, de bespanning slapper aanvoelt of je slagen minder krachtig zijn, kan dit een teken zijn dat je racket versleten is.

3. Vergelijk met een ander racket

Als je twijfelt, probeer dan eens een ander racket (van je padel maat) uit om het verschil te voelen. Vaak merk je pas hoeveel je oude racket aan prestaties heeft ingeboet als je een ander racket in handen hebt.

Tot slot

Het regelmatig inspecteren en beoordelen van je racket is essentieel. Door op de bovengenoemde tekenen te letten en de tips te volgen, kun je zelf bepalen wanneer het tijd is om je racket te vervangen en zo je spel consistent te blijven verbeteren.

Blijf scherp, zorg goed voor je uitrusting, Play it, Love it, Win it.

VAMOS!